Jak vybrat správnou délku běžeckých lyží

22.09.2012 22:32

 

 
fotka k článku Jak vybrat běžky a určit délku běžeckých lyží
Úvod do dělení běžeckých lyží pro základní rozhled v druzích běžek. V krátkém článku také naleznete doporučenou délku pro výběr vhodných běžek.
 
Při výběru běžek je nejprve nutné zjistit, jak vlastně chcete jezdit a tedy jaký typ běžek je pro vás vhodný. Jiné běžky jsou vhodné pro závodníka a jiné pro turistu, který chce hlavně poznat hory v zimě a nemá sportovní ambice. Podle použití můžeme běžky rozdělit do několika skupin.

Turistické běžky
Backcountry běžky
Běžky na klasiku
Běžky na bruslení
Kombi běžky

Dále by bylo možné dělit závodní varianty některých skupin, ale pro základní rozhled v nabídce nebudeme tento článek komplikovat.



Turistické běžky

Jedná se o nejprodávanější skupinu běžeckých lyží. Tyto běžky jsou vhodné pro lyžaře, který nemá sportovní ambice, ale chce se podívat po horách a brát výjezd na běžkách spíše jako příjemný výlet třeba s rodinou.
Délku lyží vyberte v této kategorii o 15 až 25 cm delší než je výška postavy. Delší lyže je pak vhodná pro těžšího běžkaře a zároveň je delší lyže rychlejší. Kratší lyže je pak ovladatelnější a celkově vhodná pro lehčí postavu.
Turistické běžky jsou spíše podobné běžkám na klasiku a předpokládá se, že je budete mazat stoupacím voskem.


Backcountry běžky

Tento typ běžek je určený pro jízdu mimo běžeckou stopu a je tedy určený pro jízdu v horském terénu. Běžky mají často ocelové hrany pro jízdu i na zledovatělém povrchu. Celkově je pak lyže širší a lépe tak drží na povrchu hlubšího sněhu (méně se propadá).
Délku lyže volte u těchto běžek o 10 až 15 cm delší než je výška postavy. Pro mírnější terény pak zvolte lyže delší. Pro strmější svahy pak spíše kratší a tím ovladatelnější.


Běžky na klasiku

Běžky na klasiku jsou určené pro jízdu v upravené běžecké stopě klasickým způsobem. Oproti běžkám turistickým jsou o něco tvrdší a užší. Délka lyže se volí o 20-30 cm delší než je výška postavy. Při výběru lyže je vhodné vzít v úvahu vaši hmotnost. Pro těžší běžkaře je vhodná delší lyže. Lehčí běžkař pak volí lyže kratší a měkčí. Lyže je totiž nutné prošlápnout při odrazu tak, aby bylo možné využít odrazu z mazací komory. Pokud lyži nejste schopni dostatečně prošlápnout, tak nedojde ke kontaktu vosku se sněhem a běžky vám budou podkluzovat.


Běžky na bruslení - skate

Běžky na bruslení jsou kratší, tvrdší a méně prohnuté než ostatní typy běžeckých lyží. Jsou určené na upravené tratě a vhodné pro sportovně zaměřené běžkaře.
Tvrdší běžky jsou pak obecně rychlejší (lépe vás vystřelí z odrazu), ale např. pro začátečníka je dobré nebrat uplně nejtvrdší varianty lyží.
Délka běžek na bruslení se vybírá o 5 až 15 cm delší než je výška postavy.


Kombi běžky

Kombi běžky jsou určeny jak na klasiku tak na bruslení. Vhodné jsou pak pro běžkaře, kteří nechtějí jen bruslit nebo jezdit jen klasický styl a přitom mají o něco sportovnější ambice než turista. Tyto běžky jsou o něco trdší než běžky turistické.
Délka kombi běžek se volí o 10 až 20 cm delší než je výška běžkaře.